OSS gjennomførte seminar for lærlinger med fokus på trafikksikkerhet og kjettinger. En hel dag med praktiske øvelser og terping på regelverk er noe som Yrkessjåførlærlingene på Romerike kommer til å få bruk for når de skal ut på vinterføret.
ØIVIND AKSBERG

Dette er tredje året Opplæringskontoret for service og samferdsel gjennomfører en hel dag med fokus på kjettinger for lærlinger. Dagen har blitt en tradisjon for de lærlingene som går på privat førerkortopplæring hos Hønsen Sjåførskole.

Opplæringskontoret bruker nettverket sitt for å gjennomføre et variert og spennende arrangement for lærlingene. Mantraet er: kjettinger legges på med GLEDE ?

Dagen ble en blanding av spennende foredrag og praktiske øvelser. Lærlingene fikk prøvd seg på pålegging av forskjellige typer kjettinger på både lastebil og på løse hjul. Alle måtte også prøve å montere og fjerne tverrlenker med kjettingtang. Sjåførlærer Marianne Merli hadde med vogntog, Øystein Krogh stilte med semitrailer. C.P. Sand Transport AS stilte opp med to semitrailere. Den svært erfarne Yrkessjåføren, Morgan Pettersen, fra C.P. Sand Transport demonstrerte hvordan man legger på tettlenket kjetting på en trekkvogn. Han hadde med seg to lærlinger fra bedriften; Henning Riis og Rilwan Alexander Enrusten Mbye.

Lærlingene jobbet i grupper og vekslet mellom arbeidsstasjonene: legge kjetting på bil, av- og påkobling av semi, øvelser på løse hjul + reparasjon av kjetting.

Foredrag:

  • Gjennomgang av regelverk for kjettingbruk (forskrift om bruk av kjøretøy), Øivind Aksberg, OSS
  • Sakkyndig virksomhet forteller om forskjellige typer lastebilkjettinger, Helge Stikbakke, Flom Kjetting AS
  • Sikker av- og påkobling av semitrailer samt smøring og vedlikehold, Øystein Krogh, Hønsen Sjåførskole AS
  • Sikkerhet med sand, Finnero Bustadmo-Bottolfsen, Autoline AS

Førerprøve kl. C er like rundt hjørnet for de ni lærlingene som er en del av Romeriksprosjektet i høst. Å legge på kjetting er et av sikkerhetskortene de kan trekke på førerprøven. Men først og fremst: trafikksikkerhet er noe de kommer til å ha bruk for i hele sin karriere som Yrkessjåfør.